Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν αποκαθίστανται σε μια σχέση, όταν έστω και μια φορά παραβιαστούν.

Η Εμπιστοσύνη είναι ένα από αυτά!!

Η ισορροπία, η ανθεκτικότητα και η διάρκεια μιας υγιούς σχέσης εδράζεται στην εμπιστοσύνη. Είναι αυτή που προσδίδει την αίσθηση της ασφάλειας, και τοποθετείται σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη βάση της πυραμίδας των αναγκών του ανθρώπου μετά την ανάγκη του για τροφή και νερό.

Η έλλειψή της σε αποδιοργανώνει, σε αποσυντονίζει και το σύστημα επιβίωσής μας ψάχνει απεγνωσμένα να την καλύψει έτσι ώστε ο άνθρωπος να καταφέρει να προχωρήσει και στην κάλυψη των υπολοίπων αναγκών του, όπως αυτής της αυτοεκτίμησης και της αναγνώρισης, στο δρόμο του για την αυτοπραγμάτωση.

Η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και πολύ εύκολα γκρεμίζεται και ίδιον της είναι ότι άπαξ και μια φορά παραβιαστεί , ειναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθεί από το ίδιο άτομο που την παραβίασε.

Γι αυτό και σε μια σχέση, αυτό που συχνά βλέπουμε είναι ότι όταν ο ένας από τους δύο σπάσει την εμπιστοσύνη, με ψέματα και ανειλικρινή συμπεριφορά, είναι σχεδόν αδύνατο ο ίδιος να επαναφέρει τη σχέση εκεί που ήταν, στην κατάσταση ισορροπίας και υγιούς συνύπαρξης!!

Όσο και να κόβεις τα ζιζάνια σε έναν κήπο ( σκέψεις αβεβαιότητας και αμφιβολίας), αυτά θα φυτρώνουν πάντα γιατί από κάτω θα βρίσκεται ο σπόρος που ο ένας από τους δύο φρόντισε να φυτέψει!

Και τότε είναι ακριβώς που γίνεται μάταιο και ψυχοφθόρο, που βλέπεις σχέσεις και άτομα να προσπαθούν να κόψουν τα ζιζάνια, που φυτρώνουν πια ασταμάτητα, ελπίζοντας να επαναφέρουν τη σχέση εκεί που ήταν. Επιδίδεσαι με πάθος να τα ξεριζώσεις, καταναλώνοντας όλη σου την ενέργεια, κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις καθαρίσει όλα, και πας να ξαποστάσεις γιατί έχεις αποκάμει από την υπερβολική προσπάθεια, αυτά φυτρώνουν συνέχεια και σε απογοητεύουν!!

Αυτό κάνουν οι περισσότεροι, επενδύουν ενέργεια σε έναν κήπο που δεν έχει πια να προσφέρει λουλούδια κι ομορφιά, μόνο ζιζάνια και περνάνε μήνες χρόνια μέχρι που κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι έζησες σε έναν κήπο που δεν είχε άλλο να προσφέρει..

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν;

Να συνεχίσεις να κόβεις κάθε φορά, που θα βγαίνουν ή μήπως να αλλάξεις κήπο;

Έλενα Κοτροκόη

Associate Certified Coach, ICF, ACC, BA

NLP Practitioner, ABNLP