Αν παραβιάζετε συνέχεια τις αξίες σας για να ικανοποιήσετε τους άλλους…

Αν νιώθετε ενοχές, όταν δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας..

Αν σπανίως λέτε όχι..

Αν νιώθετε ότι το να ικανοποιείτε τα θέλω και τις επιθυμίες των άλλων, είναι προϋπόθεση για να σας αγαπάνε ή να σας εκτιμούν…

Αν αισθάνεστε ότι θα σας απορρίψουν αν αποφασίσετε να ακούσετε τις δικές σας ανάγκες πρώτα…

Αν γενικώς όλοι οι άλλοι προηγούνται, κι εσείς μονίμως ακολουθείτε, συμπεριφορές, επιθυμίες, κι ανάγκες τρίτων…

… τότε αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε όρια, κι αυτό προκύπτει από τη χαμηλή σας αυτοεκτίμηση!!

Με άλλα λόγια έχω τη δύναμη να θέτω όρια, στους άλλους, έτσι ώστε να μην ξεπερνάνε τις απαγορευτικες γραμμές που με θίγουν, με προσβάλλουν, με υποτιμούν ή παραβιάζουν σημαντικές αξίες μου, όταν ξέρω βαθιά ποιος είμαι, ποιες είναι οι ανάγκες μου, οι επιθυμίες μου και κυρίως όταν εκτιμώ και αγαπώ τον εαυτό μου γι αυτό μου είμαι!!

Όταν θέτετε όρια αποκτάτε ταυτότητα, γίνεστε σαφής και προσδιορισμένος και από άμορφη κηλίδα, αποκτάτε στίγμα. Γίνεστε ορατός και αποκτάτε γεωγραφική θέση με συντεταγμένες!! Κανένας δεν μπορεί να σας πει δεν είδα, δεν κατάλαβα, δεν άκουσα, δεν πρόσεξα!!

Κάνοντας ξεκάθαρη και διαυγή τη θέση σας βοηθάτε τους ανθρώπους γύρω σας να καταλάβουν τι χρειάζεστε, τι επιθυμείτε, τι σας κάνει χαρούμενους και με αυτόν τον τρόπο τους δίνετε την ευκαιρία να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους για να γίνουν πιο συμβατοί μαζί σας αν κοινός στόχος είναι η συμπόρευση!!

Αν δεν συμβεί, εφόσον όπως είπαμε πρώτα εσείς θέσετε τα όρια σε ότι αφορά τον εαυτό σας, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν σας σέβονται, δεν σας εκτιμούν και κυρίως δεν είστε σημαντικοί στη ζωή τους!!

Εσείς πόσο εκτιμάτε τον εαυτό σας;

Βάζετε εύκολα όρια στους άλλους ή τους επιτρέπετε να σας ποδοπατάνε και επιλέγετε να είστε το χαλάκι που σκουπίζει ο καθένας τα πόδια του;

Ελενα, Κοτροκοη

Associate Certified Coach, ICF, ACC

NLP Practitioner, ABNLP