Ένας τεράστιος αριθμός δεινών που βιώνουμε οφείλεται στην εμμονή μας να διατηρήσουμε τις ευχάριστες στιγμές για πάντα, από τη μια, και από την άλλη στην απεγνωσμένη μας προσπάθεια να κρατήσουμε μακριά τις δυσάρεστες!!!

Είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση… Κάποια στιγμή όλες οι ωραίες και ευχάριστες εμπειρίες φτάνουν στο τέλος τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα τις διαδεχθούν άλλες ωραιότερες, κάθε άλλο μάλιστα.

Εκείνο όμως που πραγματικά είναι βασανιστικό και που τελικά μας κάνει να υποφέρουμε, είναι η προσκόλληση μας σε αυτές τη στιγμές και η ελπίδα διατήρησης τους για πάντα!! Για παράδειγμα, δεν μας βασανίζουν τα μαραμένα λουλούδια, αλλά η ανέφικτη προσδοκία μας να μην μαραθούν ποτέ!!

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δυσάρεστες εμπειρίες. Νιώθουμε αποστροφή και μόνο με την ιδέα της ύπαρξης τους και αυτό μας κάνει να υποφέρουμε πολλαπλάσια.

Σίγουρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στα τέρατα – συναισθήματα να εμφανιστούν, ούτε να τα αναγκάσουμε να φύγουν, μπορούμε όμως να πάψουμε να τα τρέφουμε και να αλλάξουμε τις ιστορίες που ανακυκλώνουμε στο μυαλό μας και τα ταΐζουμε!!!

Όπως, έλεγε κ ο Μάρκος Αυρήλιος:

Δεν είναι ο πόνος που προκαλείται από έναν εξωτερικό παράγοντα, αλλά το πως τον αποτιμάμε αυτόν τον παράγοντα, κι αυτό έχουμε τη δύναμη να το ανατρέψουμε όλοι μας!!

Ξεκολλήστε λοιπόν από την ιδέα της αιώνιας ευχαρίστησης και σταματήστε να κρατάτε απεγνωσμένα κάτι μακριά και να αρνείστε να εισέλθει. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε την ύπαρξή του, και άστε το να φύγει!!

Η ηρεμία θα επανέλθει σύντομα!!

Θέλει εξάσκηση, αλλά αξίζει

Έλενα Κοτροκόη

#High_Performance_Strategist_Coach, ACC